‘Huissteekmug wordt almaar resistenter tegen insecticiden!’ Dit bericht was alom in de media. Wat nu? Waarom komt een mug eigenlijk op ons af? En waarom word ik gestoken en jij niet? En het belangrijkste van al: wat kan ik ertegen doen? Je krijgt van ons een boel tips, recepten en werkwijzen om je op een natuurlijke manier te beschermen en verzorgen.
Er is sprake van resistentie als meer dan 10% van de muggen overleeft na toepassing van klassieke insecticiden. Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) heeft in een recent onderzoek aangetoond dat de huissteekmug (Culex pipiens) een enorme resistentie heeft opgebouwd tegen insecticiden.
Waarom zijn mensen zo lekker voor muggen?
Het zijn voornamelijk de vrouwelijke muggen die op je afkomen omdat zij bloed nodig hebben om hun eitjes te laten rijpen. Wanneer de mug je prikt en je bloed zuigt, spuit ze terzelfder tijd een enzym in dat er voor zorgt dat je bloed niet stolt zodat zij onverstoord kan blijven drinken. En dit laatste zorgt ervoor dat je immuunsysteem hierop reageert met een ontstekingsreactie, waardoor de bloedvaten rond het wondje uitzetten. Resultaat: een dikke, rode, gezwollen bult op je huid die flink kan jeuken.
Naarmate wij ouder worden, worden wij meer immuun voor het muggenspeeksel. Vandaar dat bij kinderen een muggenbeet vaak voor meer overlast zorgt. Maar toch blijven er mensen heftiger reageren omdat ze allergisch zijn aan dat enzym. Smeren is dus de boodschap.
Weet je wel wat je op je huid aanbrengt?
In veel insectenwerende producten is DEET (N,N-diethyl-3-methylbenzamide) het actieve ingrediënt. Onderzoekers van de universiteit van Montpellier in Frankrijk publiceerden in het vakblad BMC Biology dat DEET de werking van de zenuwen kan verstoren en raadden langdurig gebruik af. Verder vernoemen zij dat je bij kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven extra voorzichtig moet zijn en dat de concentratie DEET in een insectwerend product niet hoger mag zijn dan 20%.
Nu is het zo dat hoe hoger de concentratie DEET in een product, hoe effectiever het werkt en hoe langer het werkt. 30% DEET is ongeveer 6 uur werkzaam en 40% DEET iets langer. Mensen gaan dus op zoek naar een product met een hoog percentage of gaan meer smeren bij een lager percentage Meer smeren betekent dat jij jezelf of je kinderen nog meer blootstelt aan de schadelijke nadelen van het product. Bovendien wijst het onderzoek uit dat je contact met de lippen, de mond, de slijmvliezen, de ogen en op beschadigde of geïrriteerde huid (wondjes, eczeem, ernstige zonnebrand) moet vermijden. Het is absoluut niet aan te raden om het middel bij jonge kinderen aan te brengen op de handjes of in het gezichtje. Je moet namelijk voorkomen dat ze het in hun ogen of mond krijgen. Want DEET kan bij verkeerd gebruik of inname giftig zijn en uiteenlopende huidklachten en irritatiereacties veroorzaken, zelfs zenuwklachten en stuiptrekkingen.
Maar er is nog meer. DEET is een geelgroene vloeistof én een oplosmiddel of solvent dat diverse stoffen kan aantasten, waaronder bepaalde plastics, viscose, elastaan en leer. Een lekkend flesje in je bagage wil je dus ook niet want het kan horlogebandjes of telefoons of het materiaal van je koffer of synthetische vezels van kleding oplossen.Een ander vervelend nadeel is dat het de werking van zonnebrandcrèmes sterk vermindert. Als je beide producten naast elkaar wilt aanbrengen, dan moet je eerst zonnebrandcrème op je huid smeren. Dit laten intrekken en pas dan de muggenmelk.
Zie je het nog zitten?
Waarom ik en jij niet?
Hoe komt het nu dat je partner ongestoord kan genieten van terrasjesweer terwijl jij steevast om je heen zit te slaan naar die zoemende stoorzenders om vervolgens alsnog ‘lek geprikt’ te worden?
Welnu, muggen hebben een sterk reukvermogen en worden aangetrokken tot bepaalde geuren.
Onze lichaamsgeur ontstaat door de interactie tussen bacteriën op onze huid, onze lichaamswarmte, zweet en andere stoffen die ons lichaam afscheidt. Hier is hoe het werkt:
Onze huid bevat zweetklieren (die zweet produceren), scheidt huidvetten en huidsmeer (talg) af en is van nature bevolkt met verschillende soorten bacteriën. Wanneer het zweet op onze huid terechtkomt, beginnen deze bacteriën het af te breken. Dit afbraakproces produceert geurige chemicaliën die onze specifieke lichaamsgeur bepalen. Dit en het feit dat hoe ouder het zweet is, hoe groter de aantrekkingskracht van insecten, zijn een eerste punt waardoor de ene last heeft van muggen en de andere niet.
Maar niet alleen je lichaamsgeur en lichaamswarmte, speelt een rol bij hoe aantrekkelijk je bent voor muggen. Ook de hoeveelheid koolstofdioxide die we uitademen. Mensen hebben verschillende ademhalingssnelheden. Sommige mensen ademen sneller en dieper dan anderen, waardoor ze meer koolstofdioxide uitademen. Tijdens fysieke inspanning neemt de ademhaling toe om het lichaam van voldoende zuurstof te voorzien. Hierdoor wordt er meer koolstofdioxide geproduceerd en uitgeademd. Individuen met een hoger metabolisme hebben over het algemeen meer koolstofdioxideproductie, omdat metabolische processen koolstofdioxide als een bijproduct genereren. Diepe ademhalingen kunnen meer koolstofdioxide uit de longen verwijderen dan oppervlakkige ademhalingen, wat resulteert in verschillen in uitgeademde hoeveelheden CO2.
Grotere en zwaardere mensen ademen meer koolstofdioxide uit vandaar dat mannen aantrekkelijker zijn voor muggen dan vrouwen. Zwangere vrouwen en sporters of mensen die zware krachtinspanningen doen, geven vaak meer warmte af en ademen meer koolstofdioxide uit, waardoor ze eveneens meer risico lopen om gestoken te worden. Ook wat je eet en wat je drinkt beïnvloedt de hoeveelheid koolstofdioxide (CO2) die je uitademt.
Nu we dit allemaal weten, is het nuttig om eens na te gaan hoe wij op een veilige manier die vliegende snoodaards kunnen afweren.
10 eenvoudige tips tegen muggen
- Vermijd stilstaand water, daar leggen muggen hun eitjes in.
- Creëer een luchtstroom. Muggen zijn niet zo dol op wind en koude. Gebruik een ventilator of zet de airco aan.
- Plaats horren voor de ramen en deuren, zodat muggen niet de kans krijgen naar binnen te komen. Er bestaan doe-het-zelf horren die je permanent voor je ramen kan plaatsen en die nauwelijks het uitzicht verstoren.
- Draag zoveel mogelijk bedekkende kledij.
- Hang een muskietennet boven je bed.
- Neem een verfrissende douche voordat je gaat slapen.
- Aangezien muggen op geuren afkomen, kan je essentiële oliën die muggen weren, inzetten. De voorwaarde is dat je 100% pure essentiële oliën gebruikt.
- Aangezien de koolstofdioxide mede bepaald wordt door voeding en drank die we tot ons nemen, kunnen wij bepaalde voedingssupplementen aanbevelen zoals Sulfurzyme (bevat natuurlijke zwavel en dit schrik muggen af) en Super Vitamin B. Deze voedingssupplementen kunnen de lichaamsgeur beïnvloeden die muggen niet appetijtelijk vinden. De rest van de voordelen van deze essentiële bouwstoffen krijg je er gratis bij.
- Toch geprikt, was de plek met water en zeep om gif te neutraliseren. Een goede olie hiervoor is Purification.
- Ga niet krabben want hierdoor gaat het gif zich nog meer verspreiden en vererger je de jeuk.
20 essentiële oliën tegen insecten of insectenbeten.
Essentiële oliën zijn het levenselixir van planten die hun beschermen tegen ziekte, bacteriën, schimmels, insecten enz. Hiervan kunnen wij gebruik maken om ons tegen insecten te beschermen of als ze ons toch te pakken krijgen de ongemakken te verlichten.
De eerste lijst bevat oliën die zowel muggen werend zijn als verzorgend. Lijst 2 bevat oliën die ik vaak gebruik om insectenbeten te verzachten.
- Citronella (Cymbopogon nardus): insectenwerend. Citronella-olie staat bekend om zijn sterke geur die muggen en andere insecten kan afweren. Het bevat citronellal en geraniol, twee bestanddelen die effectief zijn in het verstoren van de zintuigen van insecten.
- Lemongrass (Cymbopogon flexuosus of citroengrasolie): insectenwerend en stimuleert de lymfestroom. De olie bevat citronellal en heeft een frisse, citroenachtige geur die mensen aantrekkelijk vinden, maar die muggen juist niet prettig vinden.
- Peppermint (Mentha piperita): insectenwerend, verkoelend, jeukstillend. Bevat menthol, wat een geur heeft waar muggen niet van houden.
- Cinnamon Bark (Cinnamomum zeylanicum of echte kaneelolie): insectendwerend tegen vooral wespen, mieren en spinnen. De olie doodt muggenlarven en voorkomt zo toekomstige plagen.
- Clove (Eugenia caryophyllata of kruidnagel): insectenwerend, antihistaminicum (tegen allergieën).
- Eucalyptus: heeft net als citronella eucalyptus een krachtige geur die de gevoelige zintuigen van muggen verstoort.
- Tea Tree (Melaleuca alternifolia): insectenbeten, jeukstillend. De olie heeft een frisse kamferachtige geur die insecten, muggen en teken verachten. Tea tree helpt ook bij het verzachten van insectenbeten en huidirritaties.
- Lavender (Lavandula angustifolia): insectenwerend, jeukstillend, licht verdovend en bevordert de doorbloeding. Lavendel bevat linalool en linalylacetaat, die een ontmoedigend effect kunnen hebben op insecten.
- Rosemary (Rosmarinus officinalis of rozemarijnolie): insectenwerend. De olie bevat camphor en 1,8-cineol die muggen kunnen afweren.
- Thyme (Thymus vulgaris of tijmolie): insectenwerend.
- Basil (Ocimum Basilicum): insectenwerend en tegen insectenbeten. De olie heeft verzachtende eigenschappen en vermindert irritatie en jeuk die gepaard gaan met insectenbeten.
- Cedarwood (Cedrus Atlantica): antihistaminicum (vermindert jeuk/zwelling), wondhelend. De olie heeft een houtachtige geur die muggen kan ontmoedigen. Is ook effectief tegen andere insecten zoals motten.
- Geranium (Pelargonium graveolens): insectenwerend. De olie bevat geraniol, een stof die vaak wordt gebruikt in insectenwerende middelen vanwege zijn afstotende eigenschappen.
- Idaho Blue Spruce (Picea pungens of blauwe sparolie): insectenwerend, vermindert pijngevoeligheid.
- Jade Lemon (Citrus limon): insectenwerend.
- Kunzea (Kunzea ambigua): insectenwerend, goed tegen teken.
- Patchouli (Pogostemon cablin): insectenwerend, jeukstillend.
- Pine (Pinus sylvestris of grove denolie): insectenwerend, cortisone-like.
- Sage (Salvia officinalis of salie-olie): insectenwerend vooral muggen, Sage bevat thujon, kamfer en cineool die muggen ontmoedigen.
- Spearmint (Mentha spicata of groene munt): muggenwerend.
Het aanbod van essentiële oliën is dus enorm groot en zal het resistent worden van muggen laag houden. Gebruik verschillende oliën door elkaar en wissel af voor het beste resultaat.
7 huidverzorgende oliën
Naast Basil, Lemongrass, Peppermint, Tea Tree in de voorgaande lijst, zijn er nog enkele oliën om ongemakken van insectenbeten te verzachten.
- Purification, een blend die ik altijd eerst gebruik om het gif te neutraliseren.
- Copaiba (Copaifera officinalis of copaibahars): insectenbeten, verzacht alles wat rood en gezwollen is en versterkt iedere olie.
- Frankincense (Boswellia carterii of wierook): insectenbeten, huidverzorgende en helende olie.
- Helichrysum (Helichrysum italicum of kerrieplantolie): antihistaminicum, bevordert huidherstel.
- Blue Cypress (Callitris intratropica): insectenbeten, jeuk, overgevoeligheid en huidverzorgend. De olie heeft verzachtende en kalmerende eigenschappen voor de huid.
- Lime (Citrus latifolia of limoenolie): insectenbeten, reinigend.
- Melissa (Melissa officinalis): verzorgend bij insectenbeten.
Hoe ga je aan de slag?
1. Oliën diffusen
Young Living bracht een draadloze diffuser ‘Aroma Globe’ op de markt. Deze is super handig om buiten te gebruiken. Ook de Viya diffuser kan je op een laptop aansluiten.
Hier volgen 10 diffuserblends om muggen te weren.
Bugs gone
- 2 druppels Citronella
- 2 druppels Peppermint
- 2 druppels Spearmint
- 2 druppels Lemongrass
Bug Off
- 4 druppels Citronella
- 3 druppels Lemongrass
- 2 druppels Peppermint
Patio Night
- 3 druppels Lemongrass
- 3 druppels Citronella
- 2 druppels Peppermint
- 2 druppels Thyme
Gone Camping
- 5 druppels Cedarwood
- 3 druppels Citronella
Garden Party
- 3 druppels Lime
- 3 duppels Thyme
- 3 duppels Eucalyptus Radiata
Pot of herbs
- 3 druppels Lemongrass
- 3 druppels Rosemary
- 2 druppels Eucalyptus Radiata
- 2 druppels Basil
Garden Calm
- 4 dr Lavender
- 2 dr Rosemary
- 1 dr Lemongrass
A Midsummer Night’s Dream
- 5 dr Citronella
- 2 dr Lemongrass
- 2dr Tea Tree
- 3 dr Geranium
Zen Garden.
- 2 dr Cedarwood
- 2 dr Pine
- 2 dr Tea Tree
- 2 dr Rosemary
- 2 dr Lemon
Outdoorsman
- 3 dr Cedarwood
- 2 dr Tea Tree
- 1 dr Lavender
- 1 dr Frankincense
2. Maak een spray
DIY Outdoor Summer Spray
Om insecten af te schrikken.
Nodig
- Sprayfles 120 ml
- 10 druppels Citronella
- 8 druppels Lemongrass
- 8 druppels Tea Tree
- 5 druppels Lavender
- 5 druppels Peppermint
- 1/2 eetlepel Solubol
- Aanvullen met gedestilleerd water.
Tip
Geen Solubol in huis, vervang deze door sterke alcohol of Wodka. Bewaart langer.
Bereiding
Alle ingrediënten samen voegen.
Vul de rest met gedestilleerd water.
Gebruik
Schud om te mengen en spray lichtjes op je kleding. Kan indien nodig om de 2 uur opnieuw worden aangebracht.
Bug Off spray
Beschermt tegen teken, muggen en andere insecten.
Nodig
- Sprayfles 500 ml
- 20 druppels Purification
- 20 druppels Lemongrass
- 20 druppels Citronella
- 20 druppels Kunzea
- 20 druppels Vetiver
- 20 druppels Lavender
- Optioneel: 20 druppels Peppermint
- Aanvullen met de helft V6 (of Ortho Ease) en de helft water.
Tip
Als je naar het buitenland gaat, waar de muggen net iets agressiever zijn best meer Citronella en Lemongrass toevoegen.
Bereiding
Voeg alle ingrediënten samen in de sprayfles.
Gebruik
Spray telkenmale je op stap gaat in de natuur. Mag meermaals per dag aangebracht worden.
3. Maak een roller
Nodig
- Roller10 ml
- 2 druppels Citronella
- 2 druppels Peppermint
- 2 druppels Thyme
- 3 druppels Cedarwood
- 3 druppels Lavender
- Aanvullen met V6
Gebruik
Aanbrengen op de huid volgens noodzaak.
After the bite Roller 1
Verzacht insectenbeten, vermindert jeuk en zwelling.
Nodig
- Roller 10 ml
- 20 druppels Lavender
- 20 druppels Purification
- 4 druppels Basil
- 3 druppels Valor
- Aanvullen met V6.
Optioneel
Bij overgevoelig reageren op insectenbeten doe ik er standaard 5 druppels Copaiba of 10 druppels Tea Tree of 10 druppels Thieves bij.
Gebruik
Breng aan na een insectenbeet of wanneer je jeuk hebt door een (insecten)beet. Mag meermaals aangebracht worden.
After the bite Roller 2
Tegen muggenbeten en irritatie van processierups. Het ondersteunt het natuurlijke huidherstel en vocht afvoerende vermogen bij zwelling, helpt jeuk te verzachten en kalmeert en verzacht de huid.
Nodig
- Roller 10 ml
- 4 druppels Lavender
- 6 druppels Cypress
- 7 druppels Peppermint
- 4 druppels Geranium
- 4 druppels Frankincense
- Aanvullen met V6.
Gebruik
Breng aan na een insectenbeet of wanneer je jeuk hebt door een (insecten)beet. Mag in de eerste uren om het kwartier aangebracht worden of wanneer de jeuk opkomt.
Maak een lotion
Doe-het-zelf muggenmelklotion
Deze lotion zal muggen en insecten afweren.
Nodig
- Glazen afsluitbare pot.
- Mengkom
- 215 gr sheaboter
- 237 ml jojoba-olie
- 118 ml aloë vera-gel
- 10 druppels Lavender
- 7 druppels Tea Tree
- Een paar druppels Vitamine E capsule
- 1 mengkom
- 1 donkere glazen container met strak deksel
Bereiding
- Smelt de sheaboter au bainmarie op een laag vuur.
- Eens gesmolten neem van het vuur en laat wat afkoelen onder voortdurend roeren.
- Voeg er de jojoba-olie en meng goed.
- Voeg er de Aloë Vera-gel, de essentiële oliën en de vitamine E aan toe.
- Giet het mengsel in je glazen pot en je bent klaar.
- Bewaar op een koele plaats.
Gebruik
Breng aan als je op stap gaat of voor je gaat slapen. Mag meermaals per dag
Tip
Geen doe het zelver. Je kan een natuurlijke basiscrème of basislotion kopen bij www.SoapQueen.nl
Kies voor de essentiële oliën jou favoriete insectenwerende oliën.
Je kan deze lotion ook maken om insectenbeten te verzorgen door aan de basis jeukstillende, ontzwellende en ontstekingsremmende oliën aan toe te voegen.
No More-Itch Stick
Verzacht ongemakken bij insectenbeten.
Nodig
- Twee lippenbalsemsticks of opdrukbare deodorant containers van 30 ml
- 14 gr Bijenwas (gebruik zonnebloemwas als je veganistisch bent)
- 28 gram Kokosolie
- 15 ml jojoba-was
- 7 druppels Lavender
- 7 druppels Helichrysum
- 6 druppels Peppermint
Bereiding
- Smelt de bijenwas au bain-marie op een zacht vuur.
- Voeg de kokosolie toe en blijf roeren.
- Voeg en de jojobawas aan toe.
- Neem het mengsel van het vuur en laat wat afkoelen. Zorg dat het niet stolt en blijf roeren.
- Voeg de essentiële olie toe en meng goed.
- Giet de vloeistof in de lippenbalsembuisjes en laat een paar uur afkoelen voordat je ze gebruikt.
Jeuklotion
Jeukstillend om krabben na de beet/steek te vermijden. Je kan een natuurlijke basiscrème of basislotion kopen bij www.SoapQueen.nl.
Nodig
- 30 ml basislotion
- 3 druppels Frankincense
- 2 druppels Purification
- 2 druppels Copaiba
- 4 druppels Lavender
- 1 druppel Tea Tree
Bereiding
Meng alles goed.
Gebruik
Breng aan op de insectenbeet zo vaak als wenselijk.
Belangrijke opmerkingen
Gebruik alleen 100% pure essentiële oliën. Verdun steeds de oliën wanneer je ze aanbrengt op de huid en hou rekening met verdunningen naargelang de leeftijd van je kind. Consulteer steeds een arts bij overgevoeligheidsreacties.
Ik hoop je hiermee te kunnen ondersteunen. Wil je iets bestellen, contacteer mij.
Lees zeker ook deze blog om te weten welke essentiële olie je moet inzetten bij allerhande soorten insecten:
https://www.aromawelzijn.be/blog/1365399_ten-strijde-tegen-insecten-en-vieze-beestjes
Lees de blog over hoe je beschermen tegen muggen
https://www.aromawelzijn.be/blog/1462039_huissteekmug-resistent-niet-voor-ons
Lees de blog over hoe je, je het best beschermt tegen de zon
https://www.aromawelzijn.be/blog/1949432_veilig-en-onbezorgd-de-zomer-door
Bronnen:
Auteur: Ingrid De Buyst.
Ingrid is sociaal werker en aromaconsulent. Zij volgde cursussen aromacoach, essentiële olie voor baby's en talrijke workshops. Ze verslindt stapels boeken over de helende werking van essentiële oliën.
In haar vrije tijd is ze te vinden in haar tuin in het hartje van de Vlaamse Ardennen. Haar kleinkinderen Lotte en Ellie zijn haar oogappeltjes. Je kan Ingrid vinden op Facebook en Instagram.