Kennis, weetjes en wetenschap

12 adviezen om greenwashing te ontmaskeren

‘Het is niet omdat er op de verpakking staat “natuurlijk” of “chemicaliënvrij” dat het product dat ook is.’ Dat kreeg ik jaren geleden te horen in het kabinet van een professor in de huidziekten in het UZ te Gent. Na haar eerste consult was ik 3 dagen gaan werken met een rug als een speldenkussen, doorzeefd van de injecties en beplakt met irritante jeukpleisters. Bij haar tweede consult overhandigde ze mij 7 bladzijden met stoffen waarop ik allergisch reageerde. Ze gaf mij de raad al mijn cosmetica en verzorgingsproducten te vervangen door natuurlijke producten. Parfum was al helemaal uit den boze. ‘Schadelijke stoffen zitten ook in kledij, in schoenen, was- en poetsproducten,’ vervolgde ze, ‘controleer echt alle ingrediënten vooraleer je iets gebruikt.’ En toen viel het woord ‘greenwashing.’ Ik hoorde het voor het eerst.

Lees meer »

Lippenbalsems en schadelijke stoffen

Het gure herfst- en winterweer heeft voor ieder van ons wel eens een droge en trekkerige huid tot gevolg. Ook onze lippen krijgen het hard te verduren. De lippen hebben geen hoornlaag, geen talg- of zweetklieren en de  structuur van de huid is daar dunner. Daardoor drogen ze gemakkelijk uit. Gevolg: barstjes, kloven en dode huid. Tijd voor lippenbalsem. Maar de ene lippenbalsem is de andere niet.

Lees meer »

Onzichtbare stoffen die onze gezondheid bedreigen

In ons artikel 15 redenen om essentiële oliën te gebruiken bespraken we heel wat voordelen van essentiële oliën. We doen er nog een schepje bovenop. Waarom je misschien best eens nadenkt over alle schadelijke stoffen die zich bevinden in cosmetica, verzorgingsproducten, geurkaarsen, spuitbussen en poetsproducten. En vooral: hoe je ze kan vermijden.

Lees meer »

Hoe worden essentiële oliën gemaakt?

Hoe komt men van enkele karrenvrachten bloemen, bladeren, takken, schors, tot pure heldere, heerlijk ruikende essentiële oliën die zo weldadig zijn voor ons welzijn en onze gezondheid. We lichten een tipje van de sluier over het productieproces van de essentiële oliën van Young Living.

Lees meer »

Wat is aromatherapie?

Aromatherapie bestaat al eeuwenlang. De mensheid heeft zich immers duizenden jaren moeten behelpen met kruiden en oliën uit planten en bomen. De opkomst van de farmaceutische industrie duwde essentiële oliën in de vergetelheid. Tot het begin van deze eeuw. Steeds meer wetenschappelijk onderzoek bevestigt intussen de vele voordelen van essentiële oliën. Maar wat is aromatherapie? En hoe werkt het?

Lees meer »

Maken essentiële oliën vlekken?

De meeste pure essentiële oliën maken geen vlekken op kleding of textiel. Omdat ze zeer vluchtig zijn, verdampen ze eerder dan een vetvlek achter te laten. Toch zijn er een paar uitzonderingen die van nature de donkere of gele kleur meekrijgen van de oorspronkelijke planten.

Lees meer »

Hoe herken je kwaliteitsvolle essentiële olie?

Ik ben al jaren gefascineerd door essentiële oliën. Mijn eerste oliën kocht ik in een warenhuis van een niet nader genoemd Duits merk, samen met een kaarsdiffuser. Wist ik toen veel wat voor synthetische rotzooi ik aan het verbranden was. En lekker ruiken deed het ook al niet. Toch voelde ik me aangetrokken tot die spulletjes en kocht ik hier en daar wel een flesje. Ondertussen heb ik zowat alle rommel op de markt uitgetest. Maar van een ‘echte essentiële olie’ was ik niet op de hoogte. Tot Young Living op mijn pad kwam.

Lees meer »

Hoe veilig omgaan met essentiële oliën?

Essentiële oliën van Young Living zijn hoog geconcentreerde plantenextracten. Het is belangrijk deze pure natuurproducten verstandig en zorgvuldig toe te passen zodat je op een veilige en aangename manier de beste resultaten bereikt voor je algemeen welzijn. Waar moet je rekening mee houden?

Lees meer »

Wat zijn essentiële oliën en wat betekent de naam?

Het woord ‘etherisch’ komt van het Griekse ‘aither’. Letterlijk betekent aither: ‘lucht van de hemel’. Etherische oliën zijn dus net als ether vluchtig en sterk geurend. De toevoeging ‘essentieel’ komt van het Engelse woord ‘essence’, wat zowel ‘extract’ als ‘essentie’ betekent.

Lees meer »

Hoe Middeleeuwse dieven ons vandaag tot nut zijn

Tijdens de Middeleeuwen, in periodes waarin de builenpest door Europa raasde, lagen de straten, pleinen en huizen bezaaid met lijken. Artsen en geestelijken verzorgden de zieken, maar bezweken zelf aan de zwarte dood. Plunderaars maakten gretig misbruik van deze ellende om stervenden en doden te beroven van hun kostbaarheden. Tot ze zelf besmet raakten, stierven en beroofd werden. Maar één beruchte roversbende raakte nooit besmet. Hoe kwam dat?

Lees meer »

Hoe essentiële oliën veilig bewaren?

Essentiële oliën zijn een investering in de gezondheid en het welzijn van jezelf, je familie en je dieren. Zodra je ze leert gebruiken en waarderen, ga je ze ook koesteren. Omdat essentiële oliën van zichzelf al een sterk antiseptische werking hebben, kunnen ze tegen een stootje wat bewaring betreft. Bacteriën en schimmels maken immers weinig kans om ze aan te tasten. Toch staan we even stil bij de do’s-and- don’ts. Zo blijft je investering veilig en blijf je er langer van genieten.

Lees meer »