Ik ben al jaren gefascineerd door essentiële oliën. Mijn eerste oliën kocht ik in een warenhuis van een niet nader genoemd Duits merk, samen met een kaarsdiffuser. Wist ik toen veel wat voor synthetische rotzooi ik aan het verbranden was. En lekker ruiken deed het ook al niet. Toch voelde ik me aangetrokken tot die spulletjes en kocht ik hier en daar wel een flesje. Ondertussen heb ik zowat alle rommel op de markt uitgetest. Maar van een ‘echte essentiële olie’ was ik niet op de hoogte. Tot Young Living op mijn pad kwam.
In november 2017 kocht ik via een vriendin een flesje Thieves van Young Living. Wat een aroma! Wat een verschil met de oliën die ik voordien gebruikte. Ik wist meteen: dit is ‘the real stuff’. Deze olie doet wat ze belooft.
Ik ging mij informeren en inlezen over de oliën van Young Living en raakte gefascineerd door hun productieproces. In april 2018 was ik echt overtuigd en kocht ik mijn starterskit. Sindsdien gebruik ik de oliën dagelijks en deel ik mijn ervaringen om ook andere mensen te helpen.
8 tips waaraan je een kwaliteitsvolle olie kan herkennen
1. De verpakking
Essentiële oliën van hoge kwaliteit worden geleverd in goed afgesloten, donkergekleurde glazen flesjes die schade door licht, hitte en plastic voorkomen.
2. Zuiverheid
Een pure essentiële olie, is vluchtig en voelt helemaal niet vettig aan. Doe de test en laat een druppel vallen op je duim. Laat drogen en wrijf je wijsvinger en duim op elkaar. Bij een 100% pure olie zal je een knersend, schrapend geluid horen. Bij een verdunde olie hoor je niets en glijden je vingers goed over elkaar.
3. De botanische naam van de plant
Een betrouwbare producent zal steeds de botanische naam van de plant waaruit de essentiële olie is gewonnen, vermelden op het etiket.
Enkele voorbeelden:
- Lavender: Lavendula angustifolia.
- Peppermint: Mentha piperita.
- Copaiba: Copaifera officinalis.
4. Juiste vermelding op het flesje
Soms gaan bedrijven een duurdere olie vervangen door een goedkopere olie met vergelijkbare eigenschappen. De vermelding van de botanische naam moet overeen komen met de vermelding op de voorkant van het flesje. Lavandin wordt soms verkocht als Lavender. Dit is valselijk labelen.
5. Geen toevoegingen
Kwaliteitsvolle essentiële oliën zijn zuiver en vrij van verontreinigingen, synthetische toevoegingen, verdunners of chemische residuen. Producenten voegen soms draagoliën of alcohol toe om de essentiële olie te verdunnen en zo de kosten te drukken. Als ze om veiligheidsredenen verdund is of voor de gevoelige huid, moet dit op het etiket vermeld staan.
6. Let op met de vermelding ‘fragrance’
Staat dit op het flesje, dan gaat het meestal om een geurolie of synthetische olie en niet om een essentiële olie. Onder ‘fragrance’ stoppen producenten wat ze willen. Opletten geblazen, je hebt zeker geen 100% pure essentiële olie in handen.
7. De prijs
Essentiële oliën van hoge kwaliteit kunnen prijzig zijn, maar daar is een goede reden voor. Er zijn enorme hoeveelheden plantaardige ingrediënten nodig om één flesje pure essentiële olie te maken, dus als de prijs van de olie te mooi lijkt om waar te zijn, bevat deze waarschijnlijk vulstoffen of oliën uit een 2de of 3de distillatie.
Zie je bij een producent dat de prijs van alle essentiële oliën steeds rond hetzelfde bedrag ligt dan is dit verdacht. Voor sommige oliën is meer plantenmateriaal nodig dan voor een andere olie en dat bepaalt mede de prijs.
Een voorbeeld:
- Voor 1 liter Rose zijn er tussen de 3000 à 10000 kg rozenblaadjes nodig.
- Voor 1 liter Helichrysum zijn er 1200 kg bloemen nodig.
- Voor 1 liter Lemon is er maar 100 kg citroenschillen nodig.
Dit is de reden waarom essentiële oliën sterk in prijs kunnen (en moeten) verschillen.
8. De producent
Onderzoek het merk en kijk naar de reputatie en betrouwbaarheid van de producent. Kies voor gerenommeerde merken die bekend staan om hun strenge kwaliteitsnormen, duurzame bronnen en transparantie in productieprocessen.
Controleer ook het label. Een betrouwbare producent zet de volgende informatie op zijn etiket:
- De naam van de olie, bijv. Copaiba
- De botanische naam: Copaifera officinalis.
- Het chemotype indien van toepassing, bijv. citral, coumarin, cineol, geraniol, kamfer,…
- De vermelding: 100% pure essentiële olie.
- De inhoud van het flesje, bijv. 5 ml of 10 ml.
- Een gebruiksaanwijzing.
- Het land van herkomst.
- De contactgegevens van de producent.
- Het lotnummer.
- De veiligheidsvoorschriften.
- De bewaartijd na opening van het flesje.
Staat dit vermeld op het etiket? Dan zit je safe.
Wil je absoluut zeker zijn van een 100% pure kwaliteitsvolle olie?
Maak het jezelf niet moeilijk. Kies voor Young Living.
Auteur: Ingrid De Buyst.
Ingrid is sociaal werker en aromaconsulent. Zij volgde cursussen aromacoach, essentiële olie voor baby's en talrijke workshops. Ze verslindt stapels boeken over de helende werking van essentiële oliën.
In haar vrije tijd is ze te vinden in haar tuin in het hartje van de Vlaamse Ardennen. Haar kleinkinderen Lotte en Ellie zijn haar oogappeltjes. Je kan Ingrid vinden op Facebook en Instagram.