Gevaren voor honden tijdens de winter

Gepubliceerd op 17 januari 2024 om 19:46

Niets is mooier dan een prachtig sneeuwlandschap. Veel honden zijn wild enthousiast als ze in de sneeuw mogen spelen. Doch bij koud en guur weer verdienen onze viervoeters extra aandacht. Enkele tips om ze te beschermen.

Aromawelzijn | Gevaren voor honden tijdens de winter

Vrieskou en regen

Door de combinatie van kou en regen raakt de pels van de hond vlug doorweekt. Een natte vacht isoleert een stuk minder. Hou dus rekening met het gevaar van afkoeling en maak wandelingen niet te lang.

Bij vrieskou kan het verstandig zijn om honden op leefijd, kleine honden en honden met een dunne vacht te beschermen met een hondenjasje.

Bij honden met artrose verergeren de klachten bij koud weer. Hou dus de gewrichten warm en geef extra ondersteuning met Sulfurzyme en/of BLM. Deze twee voedingssupplementen ondersteunen spieren en gewrichten.

Wil je het natte-hond-luchtje in huis verdrijven? Diffuse Purification en Lemon.

Sneeuw eten

Honden houden van sneeuwpret. Ze happen naar sneeuwballen en eten zelfs sneeuw. Dit kan diarree en andere maag- en darmklachten veroorzaken. Hou je hond dus in de gaten en verbied veel sneeuw eten.

Sneeuwklonten onder de poten

Bij honden met veel beharing vormen er zich al vlug sneeuwklonters in de pels. Vooral rond de poten en tussen de teentjes is dit knap vervelend. Om dit te voorkomen kan je de haartjes tussen de tenen op voorhand kort knippen. Breng vooraleer je op stap gaat een natuurlijke potenbalsem of winterpotenwax aan zodat de sneeuw minder snel gaat hechten. Verwijder na iedere wandeling de sneeuwklonters. Laat je hond dit niet zelf afbijten of oplikken. Geef je hond na iedere wandeling voldoende zuiver water te drinken.

Hond met sneeuwklonters

Pekel en strooizout

Zout op de weg en op de voetpaden is voor ons mensen zeer interessant, maar zeer belastend voor hondenpootjes. Strooizout veroorzaakt namelijk irritatie aan de voetzooltjes en tussen de tenen. Het zout vreet zich in de huid en de hond krijgt diepe kloven in de voetzooltjes.

Bij kleine hondenrassen is het dubbel zo hard uitkijken met strooizout. Door hun korte pootjes lopen ze meer gevaar voor irritatie aan de ogen. Vervuilde sneeuw en zout kan ook terechtkomen in de oogjes. Dat gebeurt door opspattende sneeuw van voorbijrijdende auto’s. Spoel binnen de 15 minuten de oogjes uit met Lavender Floral water.

Nog erger wordt het wanneer je hond het strooizout of pekel gaat aflikken. Dit heeft een ongezond hoge zoutinname tot gevolg. Laat je hond dus nooit van een plas dooiwater drinken. Van al dat zout kan je hond misselijk worden of diarree krijgen. Een aantal milligram per kilogram hond is al dodelijk. Kleine hondjes hebben dan ook niet veel nodig om eraan te sterven.

Honden spelend in de sneeuw

Ook hier kan het preventief insmeren met een potenbalsem erger voorkomen. Gebruik echter geen vaseline want dit is een petroleumderivaat en is absoluut niet gezond. Bovendien verhindert vaseline dat de huid kan ademen.

Was na iedere wandeling de pootjes goed af met lauw water en voeg daarbij een scheutje Thieves Household Cleaner toe. Dan ben je zeker dat alle schadelijke stoffen verdwenen zijn. Thieves Household Cleaner zou ieder baasjes in huis moeten hebben.

Zijn de pootjes toch gekwetst of geïrriteerd, gebruik dan de Animal Scents oliën zoals PuriClean (reinigen), Pet Fresh (ontsmetten en erger voorkomen) en Pet Renew (sneller herstellen). Breng deze in laagjes aan. Daarna kan je de wondjes ook insmeren met de potenbalsem of met de Animal Scents Ointment.

IJs

Laat je hond nooit op bevroren waterplassen lopen. De ijsschors is vaak niet overal even dik. Als je hond in het water terecht komt is er kans op onderkoeling. Mocht zich dit voordoen, dan moet je onmiddellijk naar huis met je hond. Droog hem goed af en houd hem warm met extra dekens.

Glad ijs zorgt ook ieder jaar voor verstuikingen, blauwe plekken en zelfs botbreuken. Bij bloeduitstortingen kunnen Lavender en Copaiba verdund met V6 ondersteuning bieden.

Bij wondjes eerst altijd ontsmetten met Purification of verzorgen met het huidverzorgingstrio speciaal voor honden:l PuriClean, Pet Fresh en Pet Renew.

Op de markt zijn hondenkousjes of hondenschoentjes te koop die uitglijden voorkomen. Mijn dobermann heeft die ooit moeten dragen en het is soms een heel gedoe. Oefenen vooraf is dus een must. Je zal het je niet beklagen. En je trouwe vriend ook niet.

Antivries

Antivries dat ‘s winters in de wagen wordt gedaan is door zijn zoete geur en smaak erg aantrekkelijk voor honden. Het bevat ethyleenglycol en is extreem giftig voor honden (en katten), ook in kleine hoeveelheden. Heb je antivries gemorst, kuis het dan onmiddellijk op. Laat je hond op straat nooit aan plassen likken.

Wanneer ze het toch binnen krijgen kunnen lever en nieren ernstig beschadigd worden. Let op de volgende symptomen: veel drinken, veel plassen, vertraagde ademhaling, sloomheid of ongecoördineerd lopen en neurologische problemen.

Als je vermoedt dat je hond antivries binnen heeft, waarschuw onmiddellijk je dierenarts. Ben je niet in de mogelijkheid om direct naar de dierenarts te gaan, geef 2,25 ml per kg lichaamsgewicht wodka of rum. Alcohol remt de afbraak van ethyleenglycol waardoor er minder giftige afbraakproducten in het lichaam komen.

Geniet van het mooie landschap en van elkaar.

Consulteer steeds een dierenarts bij ongemakken bij je hond. Deze informatie vervangt geen dierenarts en is louter voor persoonlijke doeleinden en enkel bij gebruik van de Young Living oliën.

Auteur: Ingrid De Buyst.

Ingrid is sociaal werker en aromaconsulent. Zij volgde cursussen aromacoach, essentiële olie voor baby's en talrijke workshops. Ze verslindt stapels boeken over de helende werking van essentiële oliën.

In haar vrije tijd is ze te vinden in haar tuin in het hartje van de Vlaamse Ardennen. Haar kleinkinderen Lotte en Ellie zijn haar oogappeltjes. Je kan Ingrid vinden op Facebook en Instagram.