Wie geniet er nu niet van een stralend zonnetje? De zomer- en vakantieperiode zijn het ideale moment om te genieten van het warme weer en onvergetelijke herinneringen te creëren. Of je nu naar een zonnige bestemming vertrekt, ontspant aan het zwembad, of lange wandelingen maakt, iedereen weet hoe belangrijk het is om je huid tegen de zon te beschermen. Een kwaliteitsvolle zonnebrandcrème, -lotion of -spray is essentieel voor onbezorgd zomerplezier. Maar met het enorme aanbod aan producten kan het lastig zijn de juiste keuze te maken. Daarom zetten we de belangrijkste informatie over zonnebeschermingsproducten voor je op een rij, zodat jij de beste keuze kunt maken.
Wat is SPF en waarom is het belangrijk?
SPF staat voor Sun Protection Factor en geeft aan hoe goed een zonnebrandcrème je huid beschermt tegen schadelijke UVB-stralen van de zon en zonnebrand voorkomt. De SPF-waarde laat zien hoe lang je beschermd bent ten opzichte van onbeschermde blootstelling aan de zon. Bijvoorbeeld, een zonnebrandcrème met SPF 30 beschermt je huid 30 keer langer dan wanneer je geen zonnebrandcrème zou gebruiken.
Dit betekent echter niet dat je volledig beschermd bent, omdat andere factoren zoals zweet, water en het aanbrengen van een te dunne laag de effectiviteit kunnen verminderen.
In het algemeen geldt:
- SPF 10 blokkeert 90 % van de UVB-stralen.
- SPF 15 blokkeert ongeveer 93% van de UVB-stralen.
- SPF 30 blokkeert ongeveer 97% van de UVB-stralen.
- SPF 50 blokkeert ongeveer 98% van de UVB-stralen.
- Superhoge SPF zoals 75 of 100 bieden geen significant betere bescherming.
De SPF zegt niets over de bescherming tegen UVA-stralen, het is belangrijk om een breed-spectrum zonnebrandcrème te kiezen die zowel tegen UVB als UVA beschermt.
Wat is nu precies het verschil tussen UVA en UVB straling?
UVA en UVB zijn beide soorten ultraviolette (UV) straling die afkomstig zijn van de zon, maar ze verschillen in hun golflengte, energie en het effect dat ze op de huid hebben. Natuurlijk zonlicht bestaat voor 95% uit UVA- en 5% uit UVB-stralen en zijn het hele jaar aanwezig in de zonnestralen.
UVA-stralen
UVA-stralen bereiken ons ook op bewolkte dagen en gaan door glas en kleding. Ze dringen dieper door in de huid, tot in de dermis, de tweede laag van de huid, waar ze huidcellen kunnen beschadigen. Deze huidcellen zijn verantwoordelijk voor de stevigheid en de elasticiteit van de huid. Het zijn dus de UVA-stralen die verantwoordelijk zijn voor de vroegtijdige veroudering van de huid met de gekende gevolgen zoals rimpels, verlies van elasticiteit, donkere plekjes of pigmentplekken. UVA- stralen spelen eveneens een belangrijke rol in het ontstaan van huidkanker. Het is dus van primordiaal belang dat wij onze huid dagelijks verzorgen.
Om dit gemakkelijk te onthouden: de A staat voor de Engelse benaming ‘Aging’ wat verouderen betekent.
UVB- stralen
UVB- stralen gaan niet door glas of kleding en zijn feller aanwezig in zonnige klimaten, dichterbij de evenaar en zijn schadelijker op grote hoogten, zoals in de bergen. Bovendien zal water en sneeuw de zonnestralen weerkaatsen waardoor je ook nog sneller gaat verbranden door de UVB-stralen. Ze dringen minder diep door in de huid, voornamelijk tot in de epidermis, de bovenste laag van de huid. UVB-stralen zijn verantwoordelijk voor het verbranden van de huid. De ‘B’ staat voor ‘Burning’ en veroorzaakt zonnebrand wat helemaal geen pretje is.
Het verschil tussen UVA- en UVB- stralen zit hem dus in hoe diep de stralen in je huid doordringen, hoe de stralen jou bereiken en welke effecten ze hebben op de huid.
Waarop letten bij het kiezen van een zonnebrandcrème?
SPF-niveau
Kies een zonnebrandcrème met een SPF van minstens 30 voor dagelijkse bescherming.
Breed-spectrum
Zorg ervoor dat de zonnebrandcrème bescherming biedt tegen zowel UVA- als UVB-stralen. De term "broad-spectrum" (breedspectrum) op het etiket van de zonnebrandcrème betekent dat het product zowel tegen UVB- als UVA-stralen beschermt. Dit is de belangrijkste aanduiding dat je een zonnebrandcrème hebt die een volledige bescherming biedt.
Huidtype
Heb je een lichte huid dan zal je sneller verbranden, kies dan zeker voor een SDF 50. Ook voor kinderen is deze beschermingsfactor aan te raden. Gevoelige huidtypes moeten echter nog met veel meer rekening houden. We komen hier zeker op terug.
Activiteiten
Als je van plan bent te zwemmen of intensief te sporten, kies dan een waterbestendige zonnebrandcrème. Hoewel een hogere SPF betere bescherming biedt, is het belangrijk om regelmatig opnieuw zonnebrandcrème aan te brengen (liefst om de 2 uur), vooral na het zwemmen, bij zweten of het afdrogen met een handdoek.
Milieu-impact
Als je bezorgd bent over de impact op het milieu, overweeg dan een rifvriendelijke zonnebrandcrème.
Verpakking
Kies een formule die past bij jouw voorkeuren zoals een spray, lotion of stick.
Wij zijn het dus al over eens dat onze huid dagelijkse verzorging nodig heeft om ons tegen de zonnestralen te beschermen. We weten nu ook al waarmee wij allemaal rekening moeten houden om een weloverwogen keuze te maken maar het is ook belangrijk om het juiste type zonnebrandcrème te gebruiken. Hier gaan we nader op in, in de volgende rubriek.
Minerale zonnebrandcrème versus synthetische (chemische) zonnebrandcrème. Wat is het verschil en waarop moeten wij letten?
Er zijn twee soorten zonnebrandcrème op de markt die wij kunnen inzetten om ons tegen de schadelijke effecten van de zonnestralen te beschermen namelijk minerale en chemische zonnebrandcrèmes. Deze 2 soorten verschillen sterk in hun werkwijze én in hun ingrediënten. Laten wij de verschillen en de voor- en de nadelen even bekijken.
Minerale zonnebrandcrème
Wat is het?
Minerale zonnebrandcrèmes bevatten minerale filters zoals zinkoxide en titaniumdioxide. Deze mineralen werken door een fysieke barrière te vormen op de huid die UV-stralen weerkaatsen. Ze creëren een beschermend laagje die op de huid blijft liggen, er wordt door de huid niets opgenomen en ze weerkaatsen de zonnestralen als kleine spiegeltjes.
Voordelen:
- Biedt onmiddellijke en snelle bescherming: Minerale zonnebrandcrème biedt direct na het aanbrengen bescherming, omdat het op de huid ligt en niet hoeft opgenomen te worden.
- Breedspectrum bescherming: Zinkoxide biedt uitstekende bescherming tegen zowel UVA- als UVB-stralen.
- Trekt niet in de huid zodat er niets in de bloedbanen terecht komt terecht zoals bij chemische zonnebrandmiddelen.
- Minerale filters reflecteren de UV-straling waardoor de warmte wordt verminderd en de huid koeler aanvoelt.
- Ze zijn zacht voor de huid en beter voor de gevoelige huid, eczeemhuid of mensen die kampen met zonneallergie.
- Minder irriterend: Minerale zonnebrandcrèmes zijn beter geschikt voor alle huidtypes, baby’s, kinderen, zwangere vrouwen en zeker voor gevoelige huidtypes omdat ze minder irriterende chemicaliën bevatten.
- Breekt niet zo snel af in de zon als chemische zonnebrandmiddelen, dus je hoeft ze niet zo vaak opnieuw aan te brengen.
- Milieuvriendelijker: Ze zijn minder schadelijk voor het mariene leven, zoals koraalriffen.
Nadelen:
- Dikker van textuur en hierdoor vaak moeilijker uitsmeerbaar.
- Witte waas: Kan een minimum zichtbare witte laag/waas op de huid achterlaten, wat vooral op donkere huidtinten merkbaar is.
- Voelt wat vettiger aan doordat het op de huid blijft liggen.
- Minder waterbestendig: Kan sneller afspoelen bij zwemmen of zweten.
Chemische zonnebrandcrème
Wat is het?
De meest gebruikte chemische filters in synthetische of chemische zonnebrandcrème zijn oxybenzone, avobenzone, octocryleen, homosalaat, octinoxaat en octisalaat.
Deze chemicaliën trekken in de huid, absorberen de UV-stralen, zetten ze om in warmte en geven die warmte door het lichaam opnieuw vrij via de huid.
Voordelen:
- Wordt gemakkelijk door de huid opgenomen.
- Ruimere keuze aan texturen zoals een zonnemelk, een olie, een schuim, enz.
- Dunnere formules: vaak gemakkelijker aan te brengen en te verspreiden op de huid.
- Geen witte waas: Absorberen meestal transparant in de huid, waardoor ze cosmetisch aantrekkelijker zijn.
- Waterbestendigheid: Sommige formules zijn beter bestand tegen water en zweet.
Nadelen:
- Chemische zonnebrandcrème werkt niet onmiddellijk. Je moet minimum 15 à 30 minuten voor de blootstelling aan de zon je insmeren zodat het product in je huid kan intrekken en deze klaar gestoomd wordt om de UV-stralen te absorberen.
- De huid voelt warmer aan doordat de UV-stralen geabsorbeerd worden en omgezet worden in warmte.
- Zijn niet geschikt voor mensen met een zonne-intolerantie en zongevoelige huid omwille van het feit dat ze een allergische reactie kunnen uitlokken.
- Chemische zonnebrandcrème kan huidirritatie, puistjes en allergische reacties, eczeem en jeuk veroorzaken, is niet aangewezen bij een gevoelige huid en verstoort de hormonale balans.
- De milieu impact is ook niet te negeren.
Schadelijke stoffen in de chemische zonnebrandcrème:
- Oxybenzone veroorzaakt hormoonverstoringen, wordt steeds vaker in verband gebracht met hormoongerelateerde kankers en vervroegde puberteit, kan huidallergieën opwekken, is schadelijk voor mariene ecosystemen en draagt bij tot de verbleking en het afsterven van de koraalriffen. Wetenschappelijke studies van 2008 toonden aan dat oxybenzone na drie tot vijf dagen, na de laatste maal aanbrengen, nog steeds terug te vinden was in de urinestalen en in de moedermelk.
- Avobenzone breekt snel af bij blootstelling aan zonlicht, waardoor de effectiviteit afneemt en kan huidirritaties en allergische reacties veroorzaken.
- Octocryleen kan huidallergieën en irritaties veroorzaken en potentieel kankerverwekkende stoffen bevatten. Bij ontstaan van contacteczeem, zal dit vaak nog door blootstelling aan de zon verergerd worden. Uit een recente studie blijkt dat octocryleen met de tijd degradeert en kleine hoeveelheden benzophenone afgeeft. Een stof waarvan bekend is hormoonverstorend te zijn.
- Homosalaat veroorzaakt hormoonverstoring en hoopt zich in het lichaam op, wat schadelijk kan zijn bij langdurige blootstelling. Tot voor kort was homosalaat toegestaan tot een concentratie van 10 %. Onlangs heeft het Wetenschappelijk Comité voor Consumentenveiligheid (SCCS) echter verklaard dat de stof slechts veilig is tot een concentratie van 0,5 %. Omdat studies uitwezen dat homosalaat de hormonenhuishouding verstoort, heeft de EU besloten dat homosalaat vanaf 1 januari 2025 helemaal niet meer gebruikt mag worden in zonnecrèmes, enkel nog in gezichtscrèmes. Begrijpen wie kan… en ondertussen de mensen maar smeren.
In afwachting van het verbod raadt Test Aankoop aan om deze twee zonnefilters (Octocryleen en homosalaat) voor alle zekerheid te vermijden, zeker bij kinderen. - Octinoxaat is eveneens een hormoonverstoorder en schadelijk voor koraalriffen en mariene ecosystemen.
- Octisalaat kan huidirritaties en allergische reacties veroorzaken en kan afbreken bij blootstelling aan zonlicht, wat de effectiviteit vermindert.
- PABA (Para-Aminobenzoic Acid): beschermt tegen UVB-straling maar veroorzaakt allergische reacties, huidirritaties en verhoogt het risico op DNA-schade en huidkanker.
- 1,4-Dioxaan: kan leiden tot nier- en leverbeschadiging en is kankerverwekkend.
Oxybenzone en octinoxaat zijn vanaf 1 januari 2021 verboden in Hawaï, de Amerikaanse Maagdeneilanden en andere kustgebieden vanwege hun milieu impact op het koraalrif en de mariene ecosystemen. Deze omvatten verschillende habitats zoals koraalriffen, mangrovebossen, zeegrasbedden, zoutmoerassen, en diepzeevlaktes en ondersteunen een breed scala aan leven, van microscopische plankton tot grote zeedieren zoals walvissen en haaien. Ze zijn essentieel voor de biodiversiteit en spelen een cruciale rol in het wereldwijde klimaat, de voedselvoorziening en de gezondheid van de aarde. Mariene ecosystemen zijn ook belangrijke bronnen van zuurstof, regelen klimaatprocessen door koolstofdioxide op te slaan en bieden economische voordelen zoals visserij, toerisme en recreatie.
Sinds 2022 heeft Maui alle chemische zonnebrandcrèmes verboden. Alleen minerale zonnebrandcrèmes zijn daar toegestaan.
County Maui, ook bekend als "The Valley Isle," is het op één na grootste eiland van Hawaï, beroemd om zijn prachtige stranden, weelderige regenwouden en indrukwekkende vulkanische landschappen.
En nu op zoek naar het beste van het beste
Je weet nu met wat je allemaal rekening moet houden maar vindt je het een hele opgave om het juiste zonnebrandmiddel te gaan zoeken? Dan zeg ik je nu: je hoeft helemaal niet zelf op zoek te gaan naar de beste zonnebescherming. Ik heb voor jou dé beste, natuurlijke oplossing zonder chemische bestanddelen: Mineral Sunscreen Lotion SPF 50 van Young Living. Laten wij afvinken wat wij hierboven als belangrijk vonden.
Mineral Sunscreen Lotion SPF 50 van Young Living
- Type zonnebrandmiddel: Young Living koos voor een minerale zonnebrandcrème die gebruikt maakt van non-nano zinkoxide. Deze deeltjes zijn zo groot dat ze niet door de huid kunnen opgenomen worden en dus niet in de bloedbanen terecht komen. Het vormt een beschermend laagje die op de huid blijft liggen. Deze natuurlijke zonnebrandcrème bevat alleen natuurlijke, minerale en plantaardige ingrediënten.
- SDF 50: de Mineral Sunscreen Lotion SPF 50 heeft een beschermingsfactor 50.
- Breed-spectrum: biedt bescherming tegen zowel UVA- als UVB-straling.
- Huidtype: geschikt zowel volwassenen als voor kinderen en baby’s vanaf 6 maand. Ook voor mensen met een gevoelige huid en overgevoeligheid voor de zon.
- Activiteiten: Je kan er mee zwemmen en sporten omdat de Mineral Sunscreen Lotion SPF 50 wel tot 80 minuten water- en zweetproef is.
- Veiligheid: wordt door de Skin Cancer Foundation aangeraden voor dagelijks gebruik. Is dermatologisch getest, hypoallergeen en bevat geen schadelijke stoffen. Is dus vrij van avobenzone, oxybenzone, retinylpalmitaat, parabenen, ftalaten, petrochemicaliën, PABA (Para-Aminobenzoic Acid) en 1,4-dioxaan, UV-chemische absorptiemiddelen, synthetische kleuren of synthetische geurstoffen.
- Milieu-impact: Dankzij het gebruik van non-nano zinkoxide is het veilig, milieuvriendelijk en schaadt de riffen en het waterleven niet. Mineral Sunscreen is een duurzame keuze.
- Textuur: Onze Mineral Sunscreen Lotion is licht, voelt niet vettig aan met een matte finish, wordt goed door de huid opgenomen en laat geen witte strepen achter.
- Huidverzorgend: beschermt de huid niet alleen voor de zon maar helpt de huid gezond te blijven en dit zowel in zowel in uitstraling als in functie. De Mineral Sunscreen Lotion vermindert ook zichtbare tekenen van vroegtijdige veroudering, minimaliseert donkere vlekken en een ruwe, oneven huid. Dit dankzij de huidverzorgende ingrediënten zoals kokosolie, glycerine, bijenwas, castorzaadolie, Vitamine E, zonnebloemolie enz
- Verrijkt met huidverzorgende essentiële oliën:
- Helichrysum: verbetert de bloed- en lymfecirculatie, bevordert het herstel, beperkt littekenvorming en vermindert oedeem. Beschermt, voedt en herstelt.
- Lavender: kalmeert de huid, vermindert roodheid en stilt de jeuk.
- Myrrh: koelt, onderhoudt, verstevigt, verzacht, herstelt en is vooral goed voor een ruwe, gebarsten en geïnfecteerde huid. Vermindert roodheid en zwelling, hydrateert intensief en verbetert de elasticiteit van de huid.
- Cistus: verstevigt, verzacht de huid en vermindert zwelling.
- Ylang Ylang: huidregulerend, verstevigt en versterkt de huid, werkt herstellend, verbetert de huidstructuur.
- Carrot Seed: verheldert de doffe huid, verzacht, vermindert roodheid en huidirritatie, herstelt en revitaliseert.
- Sacred Frankincense: beschermt, lift de huid en maakt strakker, vertraagt huidveroudering en verjongt, vermindert zonnebrand en heelt.
Mijn ervaring
Ik heb een zeer gevoelige huid en heb ook last van overgevoeligheid voor de zon.
Best vervelend omdat ik van het buitenleven hou en ik graag met bloemen en planten bezig ben. Smeren met de zonneproducten van de blauwe flesjes (lees Nivea) is ook geen optie want dan is het pas miserie. Resultaat: rode bulten in mijn hals en in mijn elleboogplooi die verschrikkelijk jeuken. Koelen en spoelen met water was in het verleden dan alles wat ik op het moment kon doen. Gevolg: schrale en ontstoken huid. Normaliter duurt dit dan een paar dagen vooraleer ik terug een herstelde en zachte huid heb. Ik liep ’s zomers steeds met een handdoek rond mijn nek om de gevoelige plaatsen te bedekken. Nu gebruik ik de Mineral Suncreen Lotion in combinatie met de Sulfurzyme en heb ik nergens meer last van. Ik kan sinds jaren opnieuw genieten van het buitenleven. Na een verfrissend bad, gebruik ik ook de LavaDerm After-Sun Spray. Bedankt Young Living voor jullie fantastische producten.
Getuigenis klant
‘Ik wou mijn verhaal delen omdat ik al altijd huidproblemen heb gehad en zeker wanneer de zon schijnt.
Ik heb namelijk een hevige vorm van zonneallergie. Zelfs wanneer ik kledij met lange mouwen draag, krijg ik alsnog huidirritatie en een verschrikkelijke jeuk dat met niets te stillen was. Maar de Mineral Sunscreen Lotion heeft mij gered. Onlangs wou ik ergens naartoe, het was een buitenactiviteit en de zon scheen fel. Ik had mij voorbereid zoals Ingrid mij de raad gegeven had. Ik neem dagelijks Sulfurzyme en had mij dus ingewreven. Ook had ik de tube mee want na 3u kon ik mij terug wat inwrijven. Ik ben heel tevreden met dit resultaat. Daarna heb ik de Lavaderm After Sun gebruikt en ik was zelfs gebruind.
Nog nooit heb ik met dure apotheek producten dit resultaat gehad. Het voelt zo goed om na jaren nog eens in de zon te kunnen lopen. Bedankt Ingrid voor de tip’.
Conclusie
Nu je weet hoe belangrijk het is om je huid te beschermen en hoe je de juiste zonnebrandcrème kiest, ben je klaar voor een veilige en onbezorgde zomer. Kies voor natuurlijke bescherming met de Mineral Sunscreen Lotion SPF 50 van Young Living en geniet van de zon zonder zorgen. Bescherm jezelf en je gezin tegen schadelijke UV-stralen en draag bij aan een gezonder milieu. Maak deze zomer onvergetelijk met de beste zonnebescherming. Nog vragen over hoe je je huid kan ondersteunen, stuur mij een bericht.
Enthousiast over deze blog, reageer hieronder en voor nu: Geniet van elke zonnige dag en blijf stralend gezond!
Lees zeker ook mijn blog over verkoelende tips tijdens de zomer
https://www.aromawelzijn.be/blog/1356722_10-tips-voor-verkoeling-tijdens-de-zomer
Lees zeker ook mijn blog over hoe je, je beschermt tegen de insecten
https://www.aromawelzijn.be/blog/1462039_huissteekmug-resistent-niet-voor-ons
https://www.aromawelzijn.be/blog/1365399_ten-strijde-tegen-insecten-en-vieze-beestjes
Auteur: Ingrid De Buyst.
Ingrid is sociaal werker en aromaconsulent. Zij volgde cursussen aromacoach, essentiële olie voor baby's en talrijke workshops. Ze verslindt stapels boeken over de helende werking van essentiële oliën.
In haar vrije tijd is ze te vinden in haar tuin in het hartje van de Vlaamse Ardennen. Haar kleinkinderen Lotte en Ellie zijn haar oogappeltjes. Je kan Ingrid vinden op Facebook en Instagram.
Reactie plaatsen
Reacties